• Български
Home News News "Бежанци" разплака нашенци в Мадрид
Home
News
Neshka Robeva
National Art
Performances
Movies / TV Broadcastings
Timetable
НОВО - Денс Студио
Gallery
Sponsors and media partners
Calendar
Нито дъх
"Бежанци" разплака нашенци в Мадрид Print E-mail

 

“Бежанци” разплака нашенци в Мадрид
Танцът с воалите от "Бежанци"
Илияна Кильовска
Специално за в. "Стандарт" от Мадрид


Тазгодишния ден на труда нашите сънародници в Мадрид отпразнуваха в компанията на Нешка Робева и блестящото изпълнение на танцовия спектакъл "Бежанци". В момента шоуто е номер едно в испанските културни хроники. Дни преди премиерата, звучеше анонс по испанското национално радио, а престижният вестник "Ел Мундо" и телевизията на Берлускони "Телесинко" засипаха с похвали българската хореографка и нейната трупа "Нешанъл Арт". На коктейла, който се проведе непосредствено преди събтието и на който организаторите поднесоха фини испански мезета и отбрани вина, дойде и българската царска двойка. Симеон пристигна директно от летището, тъй като бил на частна визита в Щатите. Царят се представи с елегантен сив костюм, синя вратовръзка на бели и червени ленти. На ревера носеше пин с българското знаме. Неговата съпруга Маргарита избра за случая тъмен панталон и сако, които комбинира с ефектна риза с мотиви от типа animal print. Гост на партито бе и посланикът ни в Испания Иван Христов, а най-ухажвана безспорно бе хореографката на спектакъла Нешка Робева. Съпругата на княз Кубрат, Карла Ройо Вилянова, пропусна събитието, но за сметка на това подари на гостите хидратиращ гел от българска роза, един от най-търсените продукти от нейната козметична колекция.
Часове преди началото на спектакъла се беше заформила внушителна опашка пред вратите на "Ел Парке дел Параисо". Тъй като входът бе безплатен, някои зрители се бяха притеснили да не останат без места, а други държаха да заемат по-предна позиция. Царят и царицата неволно се превърнаха в атракцията на вечерта. Симеон и Маргарита гледаха спектакъла от първия ред и организаторите не можеха да ги опазят от наплива на хора, желаещи да се снимат с тях или от такива, които им искаха автограф.
Музикалния спектакъл стартира с номер с воали. Нешка Робева предвидливо бе отстранила по-драматичните мотиви от сценария на "Бежанци". Въпреки това българите плакаха, сълзите им се стичаха по бузите и не спираха да аплодират по време на спектакъла. "Това представление е за вас, които сте далече от родината", с тези думи се обърна хореографката на "Нешанъл Арт" към хилядите нашенци, изпълнили залата, която въпреки модерния си дизайн бе под открито небе. Публиката й се отплати, като многократно скандираше "Нешка".
След края на шоуто Испанско-българският културен център поднесе на трупата огромна кошница с испански деликатеси от различни географски региони, а публиката засипа танцьорите с букети от цветя. Като специален подарък за спомен от този ден Нешка Робева получи музикален екип и диск с фламенко, изпълнено от известната испанска танцьорка Росио Хурадо.